A'dan Z'ye Green Card Süreci
Rüyalar ülkesi Amerika, yılda ortalama 50,000 - 55,000 kişiye Green Card / Yeşil Kart dağıtmaktadır. Uygun adaylar arasından yapılan Green Card başvuruları sonucunda ABD Hükümetinin resmi otomasyon sistemi tarafından tamamen rastgele sistemle belirlenen kazananlar, her yıl değişen oranlarda belirlenen sayılara göre değişik ülkelerden seçilmektedir.
Green Card sürecini ve kazandıktan sonra nasıl ilerlemeniz gerektiğini aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz.
- Green Card kazanabilmek için öncelikle başvuru yapılması gerekiyor. Green Card başvurusu yapılırken doğru siteden, doğru bilgiler ile zamanında giriş yapılmalı ve kullanılan fotoğrafın Green Card standartlarına uygun olduğundan emin olunmalıdır. En ufak hata diskalifiye olunmasına neden olacaktır.
- Ekim ayında Green Card başvurusu başarılı bir şekilde tamamlanıp, takip eden Mayıs ayında Green Card sonuçları, doğru konfirmasyon numarası ve bilgileri ile kontrol edilmelidir.
- Green Card talihlisi; DS-260 formunu kurallara uygun, eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve sisteme girişini yapması gerekmektedir. En kritik aşama olarak görülen DS-260 formunun doldurulması için tecrübeli bir danışmandan destek alınmalıdır.
- DS-260 formun, başarılı bir şekilde sisteme girişi yapıldıktan sonra randevu tarihinin beklenmesi gerekecektir. Unutulmamalıdır ki, sisteme girilen ilk e-posta süreç boyunca iletişim adresi olarak kalacak ve sık sık kontrol edilmesi önem arz edecektir.
- Green Card randevu tarihi, gün ve saatin bulunduğu 2NL mektubunun Green Card talihlisine ulaşması, çekiliş ile atanan numaraya göre değişkenlik gösterecek olup 3 ile 9 ay arasında kayıtlı e-posta adresine gönderilecektir.
- Green Card görüşmesinde sunulması belgeler bellidir, fakat talihli profiline göre değişkenlik gösterebilmektedir. (Evli, bekar, çalışan, işsiz, dul, evlat edinen aile vb.) Her profilin sunması gereken ekstra evraklar olabileceği gibi, bu evraklardan hangilerinin İngilizce, hangilerinin yeminli tercüman tarafından çevirilmesi gerektiği gibi kritik bilgilere sahip olmakta önemlidir.
- Green Card görüşmesine gitmeden önce pasaportun teslim alınabilmesi için PTT kargo kaydı yapılması gerekmektedir. Aksi halde eksik belge sunulmuş kabul edilecektir. PTT Kargo kaydı ile pasaportun gönderileceği PTT şubesi ibraz edilmiş olacaktır.
- Green Card görüşmesinde sunulması gereken bir diğer belge de doktor raporudur. Doktor raporu yalnızca ABD Büyük Elçiliği'nin anlaşmalı olduğu klinikten alınabilmektedir. Önceden randevu alınması gereken klinikte, doktor raporu için muayene ve aşı gibi tetkiklerden geçilecek olup ve kapalı-mühürlü zarfta verilecek raporun kesinlikle açılmadan, deforme edilmeden görüşme sırasında yetkiliye teslim edilmelidir.
- Tüm belgeler hazırlandıktan sonra, Green Card talihlisine daha önce verilen randevu saatinden 45 dakika önce elçilikte bulunulmaldır. Green Card görüşmesi genellikle insanların en çekindiği bölüm olmakla beraber daha önce doldurduğunuz DS-260 formu nedeniyle düşünülenden çok daha rahat geçmektedir. DS-260 formu ile verilen bilgiler ışığında dosyalar, KCC (Kentucky Consular Center) tarafından incelendiği için yüksek oranlarda kararın belli olduğu bilinmelidir. Bilinmesi gereken bir diğer konu, Green Card talihlisi görüşmede bulunacak kadar ilerlediyse zaten Green Card alabilmek için uygun bir aday olduğu ve görüşme sırasında rahat görünülmesi gerektiğidir. Belgelerin eksiksiz ve doğru doldurumuş olduğunu varsayarak, formaliteden sorulan 2-3 soruya basit ve doğru cevaplar verilmelidir. Vize görevlisi Green Card talihlisini tebrik ederek, vizenin onaylandığını gösteren kağıdı verecektir.
- Green Card görüşmesinden sonra, 5-7 iş günü içerisinde pasaport ve Amerika'ya girişte polise verilmesi gereken belge, PTT'den teslim alınarak kargo içeriği özenle saklanmalıdır.
- Amerika'ya giriş yapılmadan önce USCIS kaydı yapılması gerekmektedir. UCSIS kaydı ve ödemesi Green Card'ın basılması ve teslimatı için ödenen bir harçtır. Online olarak yapılan kayıtta sistemin Green Card talihlisine verdiği kodu not alması önemlidir.
- Tüm bu aşamalar sonucunda daha önceki aşamalarda verilen ABD adresine Green Card gönderilecektir.
-
Selective Service System: ABD'de 18 yaşına giren her erkeğin (Askerlik yapabilecek durumda olmayanlar hariç) ad, soyad ve ikamet bilgilerinin bırakılması gereken devlet dairesidir. Green Card kazanan kişi 26 yaşından küçük 18 yaşından büyük ise Amerika'ya girişinden itibaren 30 gün içerisinde Selective Service System'e kayıt olmalıdır ve 26 yaşına kadar tüm bilgilerini güncel tutmalıdır. Adres değişiklikleri 10 gün içerisinde bildirilmez ise kişi, para ve hapis cezalarıyla karılaşabilir. Kayıt olunabilmesi için Amerika'ya giriş yapmış ve sosyal güvenlik numarasını almış olmak gerekmektedir. Sonrasında United States Post Service ofisine gidilerek, Selective Service System için hazırlanmış formu doldurulmalıdır. Bilgiler gönderdikten sonra, 1 ay içerisinde verilen ikamet adresine Selective Service kartı gelecektir. Adres değişikliği yapılırsa 10 gün içerisinde aynı işlemin tekrarlanması gerekmektedir.
Green Card Sahibinin Hakları ve Yükümlülükleri
Green Card vizesini alan kişi, sıradan bir Amerikan vatandaşı ile oy hakkı dışında hemen hemen aynı haklara sahiptir.
Bunlar:
- Sınırsız oturum izni,
- Sınırsız çalışma izni,
- Yerli statüsünde eğitim hakkı. (Yerli öğrenciler, uluslararası öğrencilere göre çok düşük ücretler ödemektedirler.)
Green Card vizesi ile Amerikada yaşayan kişi tıpkı Amerikan vatandaşları gibi bir takım yükümlülüklere sahiptir.
Bunlar:
- Yasalara uymak,
- Vergi vermek,
- Her yıl gelir beyanında bulunmak,
- 18-26 yaş arası erkekler için Selective Service'e kayıt olmak.
Green Card Sahibinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Green Card sahibinin, Green Card'ını kaybetmemek ve gelecekte vatandaşlık başvurusunda bulunabilmesi için dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Bunlar:
- Vergilerin aksatılmaması,
- Kişinin polis ile başının derde girmemesi,
- Tüm yasalara harfiyen uyulması,
- ABD'de kalış süreleri.
Tüm maddeler önemli olmakla beraber ABD'de kalış süresi ile ilgili değerlendirmeler yapılmaktadır. Green Card'ın kaybedilmemesi için Amerika'da belli bir süre yaşanmalı, ülkeye giriş ve çıkış tarihleri arasındaki süreye dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki; Amerika Birleşik Devletleri, ülkede yaşamak isteyen, kanunlara uyan ve vergilerini veren bireyler istemektedir.
- 0-12 Ay Ülkede Bulunmamak: Yasal olarak Green Card hakkınız devam edebilecektir. Fakat ülkeye girişinizde ayrı kaldığınız süreci kanıtlarıyla birlikte açıklayabilmeniz gerekmektedir.
- 1 Yıl ve Üzerinde Ülkede Bulunmamak: Kişinin Green Card hakkı ortadan kalkacaktır. Kişi ABD'ye dönüşü için 'SB1 Returning Resindent' vizesi alması gerekecektir.
Green Card Süreci ile Vatandaşlık Başvurusu
Kişi, Green Card ile ABD'de yaşam süresi boyunca yukarıda bahsedilen maddelere dikkat etmesi durumunda vatandaşlık başvurusu yapabilir. Vatandaşlık başvurusu için şartlar bulunmaktadır:
- Kişinin 18 yaşını doldurmuş olması,
- Son 5 yıl içerisinde ABD'de kurallara uygun bir şekilde 30 ay yaşamış olması,
- ABD'de geçen 5 yıllık süre boyunca aralıksız 1 yıldan fazla yurtdışında bulunumaması,
- Kişinin vatandaşlık başvurusu yapmadan 100 gün öncesinde aynı eyalette yaşamış olması,
- İyi bir vatandaş olunması,
- ABD vatandaşlığı için yemin etmeyi kabul etmek.
Kişi koşulları sağlayarak başvuruda bulunması ve vatandaşlık mülakatını geçmesi gerekiyor. Mülakat; Temel İngilizce (Okuma, yazma, konuşma) testi ve ABD devlet yapısı ve tarihi ile ilgili yapılan, 5 sene ABD'de yaşamış bir kişinin kolaylıkla geçebileceği bir mülakattır.